TO ΒLOG ΜΑΣ

Δουλεύοντας με το Plexiglass (πλεξιγκλας)

Δουλεύοντας με το Plexiglass

Αν κάποιος γνωρίζει πώς να εργαστεί με τα φύλλα του Plexiglass ( ακρυλικό πλαστικό), μπορεί να φτιάξει πολλά χρήσιμα αντικείμενα για το εργαστήριο με σχετικά μικρό κόστος. Σε προηγούμενο άρθρο γνωρίσαμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το πλεξιγκλας για την δημιουργία πλαισίου πίνακα το οποίο υπερέχει σε σχέση με το γυαλί.  To plexiglas μπορεί να αγοραστεί σε καταστήματα βελτίωσης εσωτερικών χώρων. Είναι επίσης διαθέσιμο και σε αρκετά  καταστήματα σιδηρικών.

 ΕΞΑΣΚΗΣΗ

Αυτό είναι για όσους δεν έχουν εργαστεί ποτέ πριν με πλαστικό. Πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες διαδικασίες θα πρέπει να αποκτήσετε δεξιότητες κάνοντας εξάσκηση με κομμάτια θραυσμάτων. Κάντε το!

 ΚΟΠΗ

Δουλεύοντας με το Plexiglass (πλεξιγκλας)

Η ομορφιά του να εργάζεται κανείς με αυτό είναι ότι μπορεί να κοπεί χρησιμοποιώντας την τεχνική “score-and-crack”, η οποία χρησιμοποιείται στην κοπή του γυαλιού και με ένα πριόνι όπως χρησιμοποιείται στην κοπή του ξύλου. Η “score-and-crack” μέθοδος είναι από τις γρήγορες, αλλά συχνά το τελικό κόψιμο δεν είναι αρκετά ευθύ για τη συγκόλληση του ενός κομματιού με το άλλο. Επομένως το πριόνισμα θα πρέπει να πραγματοποιείται κατά προτίμηση με μία πριονοκορδέλα τοποθετημένη με ένα περίφραγμα προκειμένου να καθοδηγήσει το φύλλο κατευθείαν μέσα από τη λεπίδα.

Το πρόβλημα με το πριόνισμα είναι ότι η άκρη του είναι αρκετά πρόχειρη και δεν είναι ακόμη έτοιμη για τη συγκόλληση με το επόμενο κομμάτι. Η άκρη γίνεται πιο λεία και επίπεδη κρατώντας το φύλλο κάθετα και κουνώντας το μπρος πίσω σε ένα μεγάλο κομμάτι γυαλόχαρτο που τοποθετείται επάνω στην επίπεδη επιφάνεια του επιτραπέζιου πριονιού. Τα άκρα που δεν μπορούν να συγκολληθούν μπορούν να λειανθούν μέσω της μεθόδου “fire polishing”.

 Η ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΩΝ

συγκόλληση φύλλων plexiglas

Το να ενώσουμε δύο κομμάτια από πλαστικό είναι πιθανόν το πιο δύσκολο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε με το πλαστικό – ειδικά εάν η άρθρωση πρέπει να είναι στεγανή. Οι αρχάριοι έχουν την τάση να καταφεύγουν στην κολλά γι’αυτή τη δουλειά, αλλά αυτός συνήθως δεν είναι ο καλύτερος τρόπος. Αν μαλακώσετε το πλαστικό των δύο παρακείμενων επιφανειών και στη συνέχεια τις κολλήσετε μεταξύ τους, τα δύο κομμάτια θα “συγκολληθούν” ή θα “συγχωνευθούν” μεταξύ τους. Καλείται η χρήση χημικών διαλυτών. Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί πλαστικοί διαλύτες είναι είτε υπερβολικά ασταθείς ή διαλύουν το πλαστικό υπερβολικά γρήγορα στα χέρια του εργαζόμενου πριν προλάβει να ολοκληρώσει σωστά τη διαδικασία. Επιπλέον υπάρχει ο κίνδυνος πυρκαγιάς με κάποιους από τους διαλύτες όπως η ακετόνη, η μεθυλ-αιθυλ κετόνη ή ο οξικός αιθυλεστέρας. Ένας αργός διαλύτης ο οποίος δεν είναι εύφλεκτος είναι το χλωροφόρμιο (CHCl3), το οποίο πρέπει όπως και τα υπόλοιπα διαλυτικά να χρησιμοποιείται σε ένα καλά αεριζόμενο μέρος, κατά προτίμηση σε εξωτερικούς χώρους.

Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να κάνετε κοινή δεξιά γωνία των δύο τεμαχίων. Μετά τη λείανση των κομμένων άκρων, όπως περιγράφεται παραπάνω, έτσι ώστε να είναι και τα δύο αρκετά λεία και επίπεδα, κάνετε μία “δοκιμαστική λειτουργία”, τοποθετώντας τα δύο κομμάτια στην επιθυμητή τους διάταξη και προετοιμάζοντας ποικίλα άγκιστρα και στηρίγματα που θα τα συγκρατήσουν σε αυτήν ακριβώς τη θέση – σε ορθή γωνία το ένα με το άλλο. Μόλις έχετε το σύστημα υποστήριξης έτοιμο, είστε έτοιμοι να συγκολλήσετε. Τοποθετήστε τα δύο άκρα του πλαστικού σε γούρνες από CHCl3. Αυτές οι γούρνες είναι κοιλότητες από αλουμινόχαρτο που διπλώνονται επάνω στα άκρα έτσι ώστε τα 3mm ή το CHCl3 να μην ξεφεύγουν.

Η κοιλότητα είναι ένα τοποθετημένο επίπεδο μεταξύ των δύο στηριγμάτων όπως ένα ξύλο δύο κομματιών, και το CHCl3 χύνεται μέσα. Ένα κομμάτι πλαστικού βρίσκεται σε κάθε κοιλότητα. (Δύο κομμάτια από πλαστικό σε μία κοιλότητα, πολύ γρήγορα θα γίνει μόνο ένα κομμάτι πλαστικού!) Αφήστε το πλαστικό να καθίσει στην κοιλότητα για 60 με 90 δευτερόλεπτα.

Αμέσως σηκώστε τα κομμάτια, απομακρύνεται την περίσσεια ποσότητα CHCl3 και πιέστε όλα τα μέρη μαζί. Ανακινήστε τα ελαφρά προκειμένου να αναμειχθούν οι μαλακές επιφάνειές τους μαζί. Στη συνέχεια τοποθετήστε στη θέση τους τα άγκιστρα που είχατε προηγουμένως χρησιμοποιήσει για να κρατήσετε τα δύο κομμάτια σε ορθή γωνία μεταξύ τους. Αφήστε την κατασκευή να καθίσει για αρκετές ώρες πριν το μετακινήσετε.  (Θα πρέπει να περιμένετε το CHCl3 να διαχυθεί εκτός και να εξατμιστεί.)

Μόλις ολοκληρωθεί το “στέγνωμα”, στρέψτε τον σύνδεσμο πάνω  και δείτε πόσος αέρας είχε παγιδευτεί στο σύνδεσμο. Αν είχατε πιέσει επαρκώς τα κομμάτια μεταξύ τους στην αρχή, θα πρέπει να υπάρχει λίγος παγιδευμένος αέρας και μία μάλλον διαφανής άρθρωση. Αν αυτό είναι το κομμάτι της εξάσκησής σας, δοκιμάστε το για στεγανότητα και δύναμη.

 ΚΑΜΨΗ

Κάμψη του υλικού πλέξιγκλας

Η κάμψη είναι μία πολύ δύσκολη διαδικασία δεδομένου ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί θερμότητα, αλλά χωρίς να αναφλεχθεί ή να καεί το πλαστικό. Γενικά προσπαθούμε με κάθε τρόπο να έχουμε σχέδια που δεν χρειάζονται κάμψη.

Αλλά αν πρέπει να κάνουμε μία κάμψη, πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι το πλαστικό μας θα έχει εκ των προτέρων μία μορφή κατά την οποία θα μπορεί να λυγίσει. Μία ξύλινη μορφή συνήθως λειτουργεί αρκετά καλά.

Πρέπει να είναι προφανές σε σας ότι αν θέλετε να έχετε μία απότομη κλίση, θα πρέπει να θερμάνετε το πλαστικό σε μία στενή λωρίδα και στις δύο πλευρές του φύλλου! Η εφαρμογή αυτής της θερμότητας είναι προβληματική καθώς δεν είναι πιθανό να έχουμε εξοπλισμό ελεγχόμενης θερμότητας για την κατασκευή του πλαστικού. Θα χρειαστεί πολλή εξάσκηση προκειμένου να οδηγήσετε μία φλόγα μπρος πίσω έως ότου να μαλακώσουν τα πλαστικά και να μπορούν να συμμορφωθούν με την ξύλινη φόρμα. Αν θέλουμε να έχουμε περισσότερες σταδιακές καμπυλώσεις αυτό απαιτεί να θερμανθούν μεγάλες περιοχές – και πάλι θα πρέπει να θερμανθούν τόσο ώστε να λυγίζουν αλλά να μην καούν. Ο συγγραφές δεν το έχει δοκιμάσει ποτέ αυτό οπότε αφήνει αυτή την εργασία στη δικής μας δημιουργικότητα.

“FIRE POLISHING” ΤΩΝ ΑΚΡΩΝ

Πριν συγκολλήσετε τα κομμάτια μεταξύ τους, θα πρέπει να γυαλίσετε με φωτιά όλα τα κομμένα άκρα που πρόκειται να εκτεθούν. (Μην τα γυαλίσετε με φωτιά ΜΕΤΑ την συγκόλληση. Η θερμική διαστολή γενικά επιβαρύνει, θα ραγίσει το πλαστικό σας.)

Περάστε μία μικρή φλόγα από το φακό του υδραυλικού κατά της μήκος της άκρης. Το κόλπο εδώ είναι να λιώσει το πλαστικό και να μην το αναφλέξουμε (το οποίο αποδίδει μία μαύρη άσχημη επιφάνεια). Καθώς μετακινείτε τη φλόγα κατά μήκος της άκρης, θα δείτε να πραγματοποιείται το λιώσιμο και μία υαλώδης και λεία άκρη θα εμφανιστεί. Κάντε εξάσκηση σε ένα θραύσμα πρώτα!

Τηλέφωνο Επικοινωνίας :210.400.3351 - FAX : 210.400.3304