TO ΒLOG ΜΑΣ

Πλαίσιο Πίνακα από Plexiglass ή Γυαλί;

Δημιουργία Πλαισίου Εικόνας (Picture Framing) με Γυαλί ή Plexiglass, ποιο είναι καλύτερο;

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται το   ακρυλικό, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό τους είναι η αντοχή. Σε σύγκριση με το γυαλί, το plexiglass είναι σχεδόν άθραυστο. Aν για παράδειγμα κατά την μεταφορά ενος πίνακα από μια εταιρία Courier σπάσει το γυαλί σε ένα πλαισιωμένο κομμάτι και καταστραφεί το έργο τέχνης, τότε πιθανόν να μην γίνει επιστροφή των χρημάτων της αξίας του έργου τέχνης. Αντ’αυτού μπορεί να γίνει επιστροφή των χρημάτων μόνο της αξίας των αντικειμένων που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του έργου π.χ. το χρώμα, το χαρτί και το γυαλί, επομένως είναι πολύ πιθανή μία σημαντική απώλεια της αξίας. Το ακρυλικό μπορεί να συμβάλλει στην αποφυγή αυτής της καταστροφής.

Από την άλλη το ακρυλικό είναι πιο ευαίσθητο από το γυαλί, μπορεί να γρατζουνηθεί πιο εύκολα. Ακόμη και να τριφτεί ένα τσαλακωμένο χαρτί κουζίνας σε όλη την επιφάνεια του ακρυλικού, μπορεί να προκληθούν ελαφριά γδαρσίματα στην επιφάνεια. Γι’αυτό το λόγο συνίσταται ένα απαλό πανί για τον καθαρισμό, είτε ένα βαμβακερό ύφασμα ή ένα ειδικό απορροφητικό χαρτί κουζίνας όπως ένα Scott Wyp-All, το οποίο έχει την υφή και την αίσθηση του βαμβακιού. Επιπλέον, για τον καθαρισμό του ακρυλικού πρέπει να χρησιμοποιείται καθαριστικό πλαστικών, ΠΟΤΕ καθαριστικό τζαμιών. Όλα αυτά καθιστούν λίγο πιο περίπλοκη τη διαδικασία καθαρισμού του ακρυλικού σε σχέση με του γυαλιού.

Παρόλα αυτά απορρέουν και θετικές εξελίξεις από τον καθαρισμό του ακρυλικού. Το ακρυλικό συνήθως πωλείται καθαρό. Έρχεται με ένα προστατευτικό πλαστικό ή με ένα χάρτινο περιτύλιγμα πάνω του, έτσι όταν το περιτύλιγμα αφαιρείται, είναι τόσο καθαρό όσο δεν πρόκειται να είναι ποτέ ξανά. Το γυαλί, από την άλλη πλευρά, είναι συνήθως βρώμικο όταν αγοράζεται. Συνήθως έχει μία στρώση σκόνης πάνω του η οποία απαιτεί τον επαναλαμβανόμενο και αυστηρό καθαρισμό του προκειμένου να αφαιρεθεί.

Όλος αυτός ο καθαρισμός έχει άλλες συνέπειες. Εν αγνοία των περισσότερων κατασκευαστών κορνιζών, σκουπίζοντας ένα στεγνό χαρτί κουζίνας επανειλημμένα σε όλη την επιφάνεια συσσωρεύεται ένα στατικό φορτίο. Το στατικό φορτίο είναι ο ένοχος που προκαλεί τη σκόνη και τα χνούδια να προσκολλώνται στο εσωτερικό του γυαλιού.

Εάν είχατε ποτέ την εμπειρία να επιθεωρήσετε ένα κομμάτι τζαμιού πριν το τοποθετήσετε στο πλαίσιο του, θα παρατηρούσατε ότι δεν είχε σκόνη και χνούδια και στη συνέχεια θα το τοποθετούσατε και θα το ασφαλίζατε στο πλαίσιό του. Παρόλα αυτά περιστρέφοντάς το θα ανακαλύπτατε ότι υπάρχουν σωματίδια σκόνης προσκολλημένα στο εσωτερικό του γυαλιού, που σημαίνει ότι το στατικό φορτίο είναι το πρόβλημα.

Προκειμένου να εξαλείψετε λοιπόν αυτό το φαινόμενο, πρέπει είτε να αποφύγετε να σκουπίσετε το γυαλί ώστε να στεγνώσει – αφήστε το υγρό ώστε κάποια στιγμή να στεγνώσει μόνο του – ή καλύτερα ακόμη, επενδύστε σε μία αντιστατική βούρτσα. Βουρτσίστε το γυαλί μία φορά με την αντιστατική βούρτσα ώστε να εξαλειφθεί το στατικό φορτίο πριν τοποθετήσετε το γυαλί στο πλαίσιο.

Το ακρυλικό είναι ακόμη χειρότερο από το γυαλί όταν πρόκειται για το στατικό φορτίο. Στην πραγματικότητα, το στατικό φορτίο είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα του ακρυλικού. Ευτυχώς όμως, το πρόβλημα λύνεται εύκολα, χρησιμοποιώντας μία αντιστατική βούρτσα αμέσως μετά την απομάκρυνση της προστατευτικής μάσκας. Αυτό εξαλείφει το στατικό φορτίο χωρίς να απαιτείται το ακρυλικό να καθαριστεί με αντιστατικό καθαριστικό πλαστικών, μία διαδικασία που φαίνεται περιττή δεδομένου του γεγονότος ότι το ακρυλικό είναι ήδη καθαρό όταν το αγοράζετε.

Τώρα που έχουμε αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο μειονέκτημα του ακρυλικού, θα πρέπει να ασχοληθούμε και με το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα. Συγκριτικά με το γυαλί, το ακρυλικό είναι εξαιρετικά ελαφρύ. Με μεγαλύτερα κομμάτια, ας πούμε 24”x36” και μεγαλύτερα, το γυαλί μπορεί να είναι επικίνδυνα βαρύ, προκαλώντας ζημιά στο πλαίσιο λόγω του βάρους. Επιπλέον το γυαλί μπορεί να είναι επικίνδυνο να το χειριστούμε σε αυτά τα μεγάλα μεγέθη διότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να λυγίσει ή να προκληθεί θραύση.

Αλλά η ενοχλητική ευθραυστότητα του γυαλιού του δίνει τουλάχιστον ένα πλεονέκτημα σε σχέση με το ακρυλικό. Το γυαλί είναι σχετικά εύκολο να κοπεί. Το να μειωθεί το γυαλί σε μέγεθος είναι πολύ εύκολο. Από την άλλη πλευρά, το ακρυλικό είναι κοντά στο 1/8” του πάχους. Σε ότι αφορά το πάχος του ακρυλικού είναι σχετικά δύσκολο το να κοπεί και να χαραχθεί. Λεπτότερα ακρυλικά είναι διαθέσιμα τα οποία μπορούν να κοπούν και να χαραχθούν αλλά είναι ανεπιθύμητα όσον αφορά το “picture framing” διότι φαίνονται ψεύτικα μέσα στο πλαίσιο. Ο ευκολότερος τρόπος για να κόψουμε το ακρυλικό είναι με ένα επιτραπέζιο πριόνι. Κόβει αρκετά καλά και με μία επιτραπέζια λεπίδα.

Και κάτι τελευταίο, το ακρυλικό είναι πιο ακριβό από ότι το γυαλί. Εφόσον το ακρυλικό είναι ένα προϊόν με βάση το πετρέλαιο, είναι επιρρεπές στην εκτίναξη των τιμών λόγω του πετρελαίου. Όπως και το φυσικό αέριο, όταν το κόστος ενός βαρελιού πετρελαίου ανεβαίνει, το ίδιο συμβαίνει και με την τιμή του ακρυλικού. Αλλά όταν η τιμή του πετρελαίου μειώνεται, η τιμή δεν πέφτει με ανάλογο τρόπο, που σημαίνει ότι πάντα θα πληρώνεται περισσότερο για το ακρυλικό.

Όταν πρόκειται για την τιμή και την ευκολία της κοπής, το γυαλί υπερτερεί του ακρυλικού. Αλλά όταν πρόκειται για την αντοχή, την καθαρότητα και την ελαφρότητα, το ακρυλικό υπερτερεί σε κάθε περίπτωση. Υπάρχουν λοιπόν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και στο ακρυλικό και στο γυαλί. Ανάλογα με την κατάσταση του καθενός, μπορεί να προτιμάται το ένα έναντι του άλλου και αντίστροφα.

Τηλέφωνο Επικοινωνίας :210.400.3351 - FAX : 210.400.3304